Magazijnkranen

Magazijnkranen

Opslagsysteem ontworpen om pallets op een volledig geautomatiseerde manier neer te zetten en op te pikken, voor meer productiviteit en een grotere magazijncapaciteit.

Het product

De magazijnkraan: automatische, snelle en foutloze opslag

Magazijnkranen zijn machines die zijn ontwikkeld voor de automatische opslag van pallets. Ze kunnen in de lengte, hoogte en diepte worden verplaatst om goederen met grote behendigheid en maximale precisie in de stellingen te plaatsen en eruit te halen.

De magazijnkranen van Mecalux zijn uitgerust met de meest geavanceerde technologie die de productiviteit van het magazijn aanzienlijk verhogen en het gebruik van de ruimte maximaliseren om de opslagcapaciteit te vergroten. Ze helpen ook de fouten en risico's van manueel werk te verminderen.

Magazijnkranen automatiseren het wegzetten en ophalen van pallets

Voordelen van magazijnkranen in het magazijn

  • Verhoogde productiviteit: magazijnkranen kunnen 24u per dag en het jaar rond ononderbroken werken. Ze kunnen goederen afzetten en oppikken in één beweging (gecombineerde cyclus), wat het systeem zeer wendbaar maakt.
  • Volledige automatisering: de volledig autonome werking vergemakkelijkt het magazijnbeheer en vermijdt fouten die typisch zijn voor handmatig werk.
  • Maximale benutting van de ruimte: de magazijnkranen kunnen tot 45 m hoog gaan in gangpaden van slechts 1,5 m breed.
  • Dubbele en meervoudige diepte: ze zijn compatibel met stellingen met hoge dichtheid en diepe kanalen, zoals doorrolstellingen of het Pallet Shuttle-systeem en ook met stellingen met enkele of dubbele diepte.
  • Grote flexibiliteit: Mecalux heeft een breed gamma magazijnkranen waardoor het systeem zich kan aanpassen aan het laadvermogen, de hoogte en de cyclustijd van elk magazijn.
  • Veiligheid: magazijnkranen behandelen de pallets met uiterste precisie en er is aanzienlijk minder verkeer van transportvoertuigen, wat de veiligheid in het magazijn ten goede komt.
  • Integrale oplossing: Mecalux draagt zorg voor het ontwerp, productie, installatie en opstart van alle onderdelen van het automatisch magazijn: van de stellingen, magazijnkranen en transportbanden tot de besturingssoftware en de Warehouse Management Software.

We kunnen bestellingen sneller voorbereiden en verdelen

Laboratorios Maverick
Hugo Marante Coördinator afdeling Operations
Laboratorios Maverick
(Tarragona, Spanje)

Toepassingen van automatische magazijnkranen

Krachtig systeem dat zich aanpast aan de behoeften van verschillende soorten magazijnen

De magazijnkranen van Mecalux zijn veelzijdige opslagoplossingen die inspelen op de behoeften van meerdere bedrijven en hun efficiëntie hebben bewezen in verschillende industrieën (van voeding en metallurgie tot de automobiel- en farmaceutische industrie).

Magazijnkranen zijn perfect voor magazijnen met een hoge omloopsnelheid

Magazijnen met een groot aantal ingaande/uitgaande goederen

Magazijnkranen zijn een ideale oplossing voor magazijnen met een hoge omloopsnelheid en een constante aan- en afvoer.

De integratie van magazijnkranen vergroot de opslagcapaciteit

Bedrijven die meer opslagcapaciteit nodig hebben

Magazijnkranen maken optimaal gebruik van de ruimte, met name in de hoogte en breedte.

Magazijnkranen zijn geschikt voor koelhuizen

Koelhuizen

Ze kunnen werken bij vriestemperaturen tot -30 °C.

Hoe werkt een magazijnkraan

De magazijnkraan automatiseert het opslaan en uithalen van pallets volledig

De magazijnkraan is ontworpen om in drie richtingen te bewegen: in de lengte (om langs het gangpad te bewegen), verticaal (om in de hoogte te bewegen) en dwars of in de diepte (zodat de vorken de stellingen binnendringen om een pallet neer te zetten of eruit te halen).

Getuigenissen

Novartis

Dankzij de automatisering konden we de opslagcapaciteit en veiligheid vergroten, de onderhouds- en personeelskosten verlagen en de productbewegingen strak controleren.

Tomasz Marchewa Supply Chain Manager
Novartis
(Stryków, Polen)
Nupik Internacional

Op piekmomenten verzenden we ongeveer 2.400 pallets per dag. Het automatiseren van onze logistiek heeft ons geholpen om de stijgende verkoop bij te benen.

Eduard Pinosa Logistiek manager
Nupik Internacional
(Polinyà, Spanje)
Natura Bissé

Dankzij automatisering liggen de logistieke kosten een stuk lager en zijn we veel flexibeler geworden in de productie.

Pilar López Industrieel directeur
Natura Bissé
(Cerdanyola del Vallès, Spanje)
Clairefontaine

Door ons logistieke centrum te automatiseren, hebben we de prestaties en het reactievermogen verbeterd en de operationele kosten en fouten als gevolg van handmatige verwerking verminderd.

Florian Challe Manager logistieke operaties
Clairefontaine
(Elzas, Frankrijk)

Case studies

Cepsa

Mecalux bouwt voor Cepsa een automatisch magazijn van 37 meter hoog, direct verbonden aan de productielijnen

Het energiebedrijf Cepsa heeft de bouw van een automatisch turnkey magazijn van 37 m hoog voor zijn smeeroliefabriek in de agglomeratie van San Roque (Provincie Cadix), toevertrouwd aan Mecalux. Deze installatie wordt voorzien van het Easy WMS (Warehouse Management Systeem) van Mecalux, dat alle activiteiten in het magazijn beheert. Verder lezen

Cepsa

Modellen geautomatiseerde magazijnkranen

Breed assortiment magazijnkranen die eenvoudig kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk magazijn

De automatische magazijnkranen met enkele of dubbele kolom van Mecalux voldoen aan een breed scala van eisen. Dankzij deze veelzijdigheid hebben we het juiste model met het vereiste laadvermogen, de juiste bouwhoogte en cyclustijden.

Onderdelen van magazijnkranen voor pallets

Het ontwerp van de magazijnkranen voor pallets minimaliseert de spanningen die worden overgedragen op de dragende structuur. Dit voorkomt schade aan de stellingen of de structuur van het magazijn op de lange termijn.

De magazijnkraan is een volautomatische, hoogwaardige unit die bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de kolommen, de binnenste en bovenste eindstukken, de hefbak, het uithaalsysteem en de hefaandrijving.

Het uithaalsysteem hangt af van het gebruik, het type lading, de indeling van de stellingen en ook de bediening. In principe zijn er drie soorten: telescopische vorken (enkel- en dubbeldiep), Pallet Shuttle en transportbanden.

De magazijnkranen van Mecalux zijn uitgerust met voorzieningen die het systeem zo veilig mogelijk maken.

Kolommen

Kolommen

Deze zijn gemaakt van uiterst sterke staalplaten en vormen de hoofdas van de magazijnkraan, waarlangs de hefbak waarop de pallet rust, beweegt.

Hefbak

Hefbak

Deze bak verplaatst de lading verticaal en haalt de producten uit en zet ze af met behulp van het uithaalsysteem dat hierin is geïnstalleerd.

Hefaandrijving

Hefaandrijving

Mechanisme met wisselstroommotor dat de verticale beweging van de hefbak aandrijft.

Onderste eindstuk

Onderste eindstuk

Een doosvormige structuur uitgerust met een aandrijfwiel en een wiel waarmee de magazijnkraan in de lengte doorheen het gangpad kan bewegen.

Bovenste eindstuk

Bovenste eindstuk

Dit onderdeel biedt stabiliteit aan de magazijnkraan en dempt het geluid en de trillingen die optreden als de kraan beweegt.

Gangapparatuur

Gangapparatuur

Het gangpad is uitgerust met een onderste en bovenste geleiderail, veiligheidsonderdelen, stroomvoorziening, gegevensoverdracht en positiemeetsystemen.

Elektriciteitskast

Elektriciteitskast

Deze bevindt zich naast de kolom en levert elektrische voeding aan de magazijnkraan.

Bruglift

Bruglift

Machine die de magazijnkranen van het ene gangpad naar het andere verplaatst in magazijnen waar dit nodig is. De magazijnkraan rijdt de bruglift op, wordt verankerd en vervoerd naar het andere gangpad.

Draaisysteem

Draaisysteem

Een alternatieve oplossing voor de bruglift waarbij de magazijnkraan zelf van gangpad wisselt met behulp van wissels op de rails.

Enkeldiepe telescopische vorken

Enkeldiepe telescopische vorken

Dit systeem wordt gebruikt om pallets in enkeldiepe stellingen te plaatsen of eruit te halen.

Dubbeldiepe telescopische vorken

Dubbeldiepe telescopische vorken

Dit uithaalsysteem wordt gebruikt voor het laden en lossen van pallets in dubbeldiepe stellingen.

Pallet Shuttle

Pallet Shuttle

Autonome mobiele shuttle die pallets kan optillen, verplaatsen en neerzetten in diepe kanalen. De bak is uitgerust om de Pallet Shuttle te ontvangen en beschikt over gemotoriseerde kettingen om de pallets van de invoer- en uitvoerbanden te verplaatsen.

Transportband

Transportband

Uithaalsysteem dat bestaat uit een platform met aangedreven rollen die worden gebruikt in magazijnkranen voor doorrolstellingen.

Veiligheidsfuncties in de hefbak

Veiligheidsfuncties in de hefbak

De hefbak is uitgerust met een reeks onderdelen die zorgen voor een correcte werking, zoals verschillende fotocellen (die worden gebruikt om de maximale afmetingen van de lading te controleren, lege locaties te bevestigen, het slepen/duwen van pallets met de vorken te voorkomen en de exacte positie van de liggers te detecteren), druksensoren (die vermijden dat het systeem opstart als er te zware ladingen worden gedetecteerd), het systeem voor het centreren van de vorken en het controleren van de lading en een webcam.

Veiligheidselementen in het gangpad

Veiligheidselementen in het gangpad

Het gangpad beschikt over verschillende veiligheidsonderdelen. Dit zijn onder andere de snelheidsregelaars van de magazijnkraan en de hydraulische stoppen, die aan de uiteinden van het gangpad worden geplaatst en bedoeld zijn om de schok op te vangen van de magazijnkraan als die op maximale snelheid beweegt, met de hefbak in de hoogste stand en met de zwaarste last.

Veiligheidsvoorzieningen voor onderhoud

Veiligheidsvoorzieningen voor onderhoud

De magazijnkranen zijn uitgerust met verschillende veiligheidsvoorzieningen om onderhoudstaken te vergemakkelijken, waaronder de cabine, de verankeringspunten, de reddingslijn waaraan het harnas van de operator wordt bevestigd bij gebruik van de ladder en de onderhoudsplatforms.

Veiligheidshekken en -netten

Veiligheidshekken en -netten

Afsluitingen begrenzen het werkgebied van de magazijnkraan en zorgen ervoor dat het systeem veilig kan werken. Aan de zijkanten van de stellingen die grenzen aan doorgangszones worden netten aangebracht om te vermijden dat goederen uit de stellingen vallen.

Toegangscontrole

Toegangscontrole

Toegangsdeuren en drukknoppen zorgen voor een veilige toegang tot het gangpad voor onderhoudswerkzaamheden. Het toetsenbord bevat een vergrendelde sleutelpositie en de toegangsprocedure tot het gangpad is overeenkomstig de geharmoniseerde norm UNE-EN528.

Lichtbarrières en snelsluitende deuren

Lichtbarrières en snelsluitende deuren

Snelsluitende deuren en fotocellen zijn veiligheidsonderdelen die worden gebruikt om te voorkomen dat mensen door de in- en uitgang van de transportband lopen. De deuren gaan enkel open als er een pallet in of uit gaat. De lichtbarrières zien het verschil tussen een lading of een persoon die door de toegang loopt.

Noodstop

Noodstop

Dit wordt gebruikt om de magazijnkraan te stoppen. De noodstop wordt geactiveerd met drukknoppen op de handbedieningsposities en in specifieke locaties van het systeem.

Catalogus

Catalog - 4 - Magazijn-automatisering - nl_NL

Automatische magazijnen (catalogus)

Geautomatiseerde opslagoplossingen

Download
Catalog - 2 - Easy-wms - nl_NL

Warehouse Management Software

Technologische innovatie voor efficiënte magazijnen

Download

Veelgestelde vragen

Een magazijnkraan is een volautomatische machine die is ontworpen om goederen in stellingen te plaatsen en eruit te halen.

Magazijnautomatisering met behulp van magazijnkranen voor pallets biedt meerdere voordelen, zoals een hogere productiviteit, operationele betrouwbaarheid en veiligheid, minder fouten en optimale benutting van de beschikbare ruimte omdat ze op grote hoogte en in uiterst smalle gangpaden kunnen werken. Natuurlijk is de initiële investering in geautomatiseerde palletoplossingen groter dan die in conventionele opslagsystemen. Dankzij de grotere verwerkingscapaciteit die gepaard gaat met automatisering en de lagere diverse werkingskosten (bv. in transportapparatuur) is de investering echter snel terugverdiend.

De magazijnkranen van Mecalux kunnen werken met enkele of dubbeldiepe stellingen, doorrolstellingen of met het automatische Pallet Shuttle-systeem.

Met de trilaterale magazijnkranen van Mecalux kunnen conventionele stellingen met een hoogte tot 14 m, waar voordien trilaterale vorkheftrucks in gebruikt werden, snel en economisch worden geautomatiseerd zonder de structuur van het magazijn aan te passen. Voor de automatisering van andere conventionele opslagsystemen moeten de bestaande structuren in het magazijn echter aangepast worden. Mecalux adviseert haar klanten over het ontwerp en de uitvoering van het automatisch magazijn dat het beste past bij hun behoeften.

Automatische magazijnkranen voor pallets worden voornamelijk gebruikt voor het hanteren en opslaan van ladingen op pallets. Mecalux beschikt ook over het Miniload-systeem, een serie magazijnkranen speciaal ontwikkeld voor kleinere laadeenheden, zoals dozen, trays en zelfs banden.

De magazijnkranen van Mecalux kunnen in drie verschillende modi kunnen worden bediend: automatisch (de gebruikelijke manier van werken), semiautomatisch (voor specifieke werkzaamheden en ondersteuning) en handmatig (voor onderhoudswerkzaamheden). In de automatische modus wordt de magazijnkraan bestuurd door de besturingssoftware, d.w.z. het afzetten en oppakken van ladingen, verplaatsingen en zelfleren van de locaties in het magazijn.

Dat hoeft niet in alle scenario's. Als de omloopsnelheid van de goederen niet hoog ligt, maar wel een groot opslagvolume, kan een enkele magazijnkraan over meerdere gangpaden worden verdeeld. Er kunnen dan oplossingen geïnstalleerd worden om van gangpad te wisselen (bijvoorbeeld een systeem om bochten te nemen of een bruglift om afstanden te overbruggen), zodat dezelfde magazijnkraan in verschillende gangpaden kan werken. Voor maximale efficiëntie in een automatisch magazijn is het echter ideaal om één magazijnkraan per gangpad te gebruiken.

Ja, de magazijnkranen bevatten regeneratoren waarmee de energie die wordt opgewekt tijdens het dalen en vertragen, kan worden omgezet in elektriciteit. Deze elektrische energie wordt gebruikt door andere onderdelen van het systeem, waardoor het energieverbruik daalt.

Natuurlijk. In een automatisch magazijn wordt de toegang tot zones met bewegende apparatuur (magazijnkranen, transportbanden, enz.) beperkt door veiligheidshekken en beveiligde toegangsdeuren.

Ja. Elk automatisch magazijn heeft twee soorten software nodig. Enerzijds Warehouse Management Software (WMS), die het beheer en de voorraadcontrole overneemt en de locatie toewijst aan elke laadeenheid. Aan de andere kant is er een SCA of WCS (Warehouse Control System), dat de bewegingen van de magazijnkraan aanstuurt. Mecalux kan beide systemen leveren.

Magazijnkranen kunnen werken op hoogtes tot 45 m.

Het maximale draagvermogen van de laadbak van de magazijnkraan is 1.500 kg voor enkeldiepe installaties en 1.000 kg voor dubbeldiepe installaties. Magazijnkranen die zijn uitgerust met twee bakken verhogen het draagvermogen tot 3.000 kg (1.500 kg per bak) in enkeldiepe stellingen en tot 2.000 kg (1.000 kg per bak) in dubbeldiepe stellingen.

De magazijnkranen kunnen bewegen met een rijsnelheid tot 160 m/min.

De maximale hijssnelheid van een magazijnkraan is 66 m/min zonder last en 54 m/min met last.

De magazijnkranen van Mecalux kunnen werken in temperaturen tussen -30 ºC en +40 ºC.

Vraag een deskundige