Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

De maatwerkoplossing is binnen enkele maanden opgeleverd door RFID-specialist CaptureTech uit Nieuw-Vennep.

Voor twee marktleidende leveranciers van leermiddelen, schoolmeubilair en andere toebehoren, verricht Rolec als facilitair bedrijf alle werkzaamheden betreffende opslag in het magazijn en expeditie. De producten, waaronder methodisch lesmateriaal (werkboekjes en leerboekjes), alsmede pennen en potloden worden geleverd aan alle groepen van het basisonderwijs. Ook levert men speelmateriaal aan peuterspeelzalen. Het leeuwendeel van de basisschoolorders komt aan het einde van het schooljaar binnen bij de twee handelsondernemingen.

Aan Rolec de taak om nog voor het begin van het nieuwe schooljaar de goederen conform de bestellingen op het juiste adres af te leveren. Voor het transport worden externe vervoerders aangetrokken. Voordat het zover is, dient de jaarorder per school te worden samengesteld door de expeditieafdeling. Die put uit een voorraad, opgeslagen in een magazijn van ruim 25.000 m². Gemiddeld gaan er 2 pallets met leermiddelen naar een school. Het samenstellen en controleren van de pallets is een arbeidsintensief proces. Gedurende de piekmaanden, van mei tot en met augustus, schakelt Rolec extra werkkrachten in. Echter, ook daarmee kon het bedrijf de groeiende orderstroom niet langer opvangen; de tijdsdruk werd te groot.

Uitbreiding van de huidige sorteerinstallatie, voorzien van 5 rollenbanen bood geen oplossing, vanwege de fysieke beperkingen in de expeditieruimte. De investering was bovendien aan de hoge kant voor een volume gedreven logistieke organisatie, die werkt met kleine marges.

Een slimmere oplossing werd gevonden bij CaptureTech. Deze specialist op het gebied van automatische identificatie bouwde een RFID-voorziening op de plaats in de expeditieruimte waar de pallets worden verpakt in plastic. Gelijktijdig met het ronddraaiende seal-proces worden de op de dozen aangebrachte RFID-tags van Rafsec gelezen met behulp van een Impinj RFID- reader. Aldus laat de samenstelling van de pallet zich eenvoudig vergelijken met de bestelorder. De tags worden beschreven met een RFID-printer van Avery tijdens het aanmaken van de afleverbon.

”Nu weten we na de automatische controle voor 100 procent zeker dat een school de correcte jaarbestelling krijgt”, aldus Ellen ter Horst, directeur van Rolec. ”Doordat het proces automatisch verloopt, scheelt ons dat veel tijd en mankracht. We kunnen nu het aantal batches in de sorteergang uitbreiden zonder in problemen te geraken tijdens het samenstellen van de pallets. Daarnaast kunnen we eventueel in de nabije toekomst met een relatief kleine investering de capaciteit vergroten met een tweede RFID-voorziening en een extra seal-installatie. De software behoeft daarvoor geen wijziging.”
Ofschoon de RFID-oplossing nog maar net operationeel is, heeft Ellen ter Horst er alle vertrouwen in dat er veel sneller kan worden gewerkt. Daarmee verwacht zij uiteindelijk ook kosten te besparen doordat er minder mensen bij het controleproces nodig zijn.