Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

In januari 2000 wisten weinig mensen wat een balenpers was. Het Deense Bramidan bracht daar verandering in. Die maand vestigde het bedrijf een dochtermaatschappij in Nederland. Een decennium later staan de machines, die verpakkingen van papier, karton of plastic, folie, tot balen comprimeren, definitief op de kaart. Verpakkingsafval als grondstof is de standaard geworden.

Honderden bedrijven, van Albert Heijn tot Plusmarkt, van Gamma tot Mediamarkt, van industriële/logistieke bedrijven tot horeca-ondernemingen schaften in die tien jaar een balenpers van Bramidan aan. De hydraulische apparaten maken van los papier, karton en folie compacte pakketten. De bedrijven verdienen eraan, omdat door het sterk verminderde volume van het afval de inzamelaars minder vaak langs hoeven te komen. Bovendien betalen die een aardige prijs voor het materiaal dat ze als grondstof doorverkopen aan producenten van verpakkingsmateriaal.

Groei ondanks recessie

Bramidan leverde in 2000 via agentschappen al aan twintig Europese landen. Nederland is net als Denemarken klein, met veel mensen en weinig ruimte, was echter zo'n grote potentiële markt dat het een eigen vestiging rechtvaardigde. Vandaag de dag heeft Bramidan Nederland, gevestigd in Roelofarendsveen, acht mensen aan het werk in verkoop, ondersteuning en haar eigen onderhoudsdienst. Het bedrijf werkt samen met een logistieke onderneming in Vianen, waar ook altijd een voorraad machines staat. Twee verhuizingen waren er  nodig om de groei bij te houden, en de volgende staat al weer op stapel. Want zelfs in de recessie groeit het bedrijf door.

Toegenomen bewustzijn

Inge Jensen, die op 24-jarige leeftijd vanuit een huurkamer in Leiden de dochtermaatschappij opzette, heeft onvermoeibaar gewerkt om de voordelen van balenpersen door te laten dringen tot het Nederlandse bedrijfsleven. Inge: "In Denemarken was er geen supermarkt zonder balenpers. Maar als ik tien jaar geleden met Nederlandse bedrijven belde, was hun antwoord vaak: ‘Het is maar afval'. Sindsdien is het bewustzijn, dat gebruikte verpakkingen een waardevolle grondstof zijn, geleidelijk toegenomen. Het grootste compliment kreeg ik van een concurrent, die zei: ‘Dankzij Bramidan worden er nu in Nederland heel veel balenpersen verkocht."

Van alles meer

De komende jaren verwacht Bramidan naar een nog groter pand te verhuizen en tevens meer  personeel aan te nemen. Verder zijn er plannen om een toenemend aantal diensten on-line aan te bieden, zoals bestellen van toebehoren en storingsmelding. Dat de servicedienst zoals altijd snel is spreekt vanzelf.

Inge: "We willen gewoon de beste balenpersleverancier van Nederland blijven."