Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Duurzaamheid en duurzame logistiek zijn trends waar men tegenwoordig niet meer omheen kan. Duurzame logistiek is nu veelal gekoppeld aan efficiency en kostenvoordelen door het aanpassen van de eigen logistieke processen. De volgende stap gaat echt verder, namelijk het verduurzamen van de hele logistieke keten door middel van horizontale en verticale samenwerking. Dit en meer komt terug in het seminarprogramma op Transport & Logistics op 11, 12 & 13 november a.s. in Ahoy Rotterdam.

Eén van de bedrijven die een seminar gaan geven is PostNL. Kees-Willem Rademakers en Laurens Tuinhout nemen de bezoekers mee in de duurzame ambities en uitdagingen voor zowel de B-2-C als de B-2-B markt. Zo gaan ze in op het verduurzamen van de logistieke processen, duurzame partnerships tussen verladers en vervoerders (3PL's) en het verduurzamen van de Last-Mile in stedelijk gebied.

Een ander onderwerp dat wordt aangehaald is ‘Slim vervoeren in de toekomst'. Meer dan 25% van het wegvervoer rijdt leeg. Hoe kunnen we de inefficiëntie van transport verbeteren? Welke rol spelen overheid, verladers, IT en andere modaliteiten hierin? Henk van der Wal, eigenaar van Van der Wal Transport, en Peter Surtees, voormalig logistiek manager Europe van Kimberly Clark, laten hun ideeën over horizontale samenwerking, transparantie en duurzaamheid de revue passeren.

De brede aandacht voor de uitstoot van CO2, de lokale luchtkwaliteit, de geluidsoverlast en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen dagen verladers en transporteurs nog altijd uit om te zoeken naar mogelijkheden om transport over weg en water te verduurzamen. Om dit te bekrachtigen heeft de rijksoverheid samen met andere partijen een visie op een duurzame brandstoffenmix ontwikkeld. Deze visie geeft een houvast bij de verduurzaming van de mobiliteit op lange termijn en de overgang naar meer duurzame energie in het transport. Tijdens het eerste deel van dit seminar geeft Erik Büthker van CNG Net/LNG24 inzicht in de brandstofvisie in vogelvlucht. Welke alternatieven brandstoffen zijn er, wat is CNG & LNG, wat zijn de voordelen van deze twee schone brandstoffen, welke voertuigen zijn er, waar kun je tanken en wat zijn de toekomstige ontwikkelingen. Het tweede gedeelte wordt opgepakt door Jacob van der Meer van FrieslandCampina met een business case voor alternatieve brandstoffen en zijn ervaringen en verwachtingen met LNG.

De volgende vraag is welke winst is hierbij te behalen voor verladers, logistiek dienstverleners en retailers? Met het speed docking initiatief van Connekt gaan fabrikanten gezamenlijk de dialoog en samenwerking met handelsrelaties aan om de logistieke keten te verduurzamen en te versnellen. Mogelijkheden voor wederzijdse productiviteitsverbetering en de juiste productbeschikbaarheid voor de consument gaan hierbij hand in hand met drukvermindering op het milieu en de maatschappij. Zo bouwen bedrijven en maatschappelijke organisaties samen aan de waardeketen van de toekomst. Op Transport & Logistics wordt er door Herman Wagter van Connekt ingezoomd op deze belangrijke ontwikkelingen binnen het NK Speed Docking en welke winst er voor wie is te behalen.