Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Egemin Automation en Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben een overeenkomst gesloten voor de automatisering van de interne logistiek voor het nieuwe ziekenhuis van Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Egemin heeft hiervoor een unieke AGV-oplossing (automatisch geleide voertuigen) uitgewerkt die de interne logistieke transporten in het ziekenhuis in goede banen moet leiden.

De overeenkomst werd plechtig ondertekend op de Egemin stand tijdens de Logistica beurs in Utrecht op donderdag 12 november. Voor Egemin na de bestelling van Leen Bakker op woensdag voor een nieuw automatisch magazijn het tweede grote automatiseringsorder afgesloten tijdens de beurs.

Nieuwbouw op bestaande locatie

Momenteel verrijst op de locatie Willem-Alexander een imposante nieuwbouw die de drie bestaande Bossche locaties samenbrengt in één modern zorgcomplex. De concentratie op één locatie in de stad waar de patiënt alle beschikbare zorg kan vinden met betere bereikbaarheid leidt tot voordelen zowel voor de patiënt als organisatie.

Zowel in ontwerp als bouwuitvoering van de nieuwbouw worden heel wat vernieuwingen doorgevoerd. Zo behoort het nieuwe ziekenhuis door onder meer toepassing van warmte-koude opslag in de bodem en een geavanceerd gebouwbeheerssysteem tot één van de energiezuinigste gebouwen in zijn soort.

Innovatief concept voor innovatief ziekenhuis

Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de vernieuwingen ook doorgetrokken in zijn keuze voor een interne logistieke oplossing. Gekozen is voor een scheiding tussen de bezoekers- en patiëntenstromen en het interne transport. Egemin heeft Automatisch Geleide Voertuigen (AGV's) voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontwikkeld, die zich bewegen via aparte gangen en goederenliften. De AGV's transporteren onder andere maaltijden, linnen, afval en goederen tussen de opzetpunten (centrale keuken en overslagmagazijn) en afzetpunten bij de afdelingen.

Uniek aan het concept van Egemin is dat de AGV's de bestaande transportcontainers automatisch kunnen opnemen en afleveren zonder de containers te hoeven aanpassen of ombouwen. Een interessante kostenbesparing voor het ziekenhuis en het bewijs dat creativiteit en innovatie lonen.

Veilig transport tussen verschillende verdiepingen

De AGV's bevoorraden de verschillende verdiepingen in het ziekenhuis door gebruik te maken van verschillende goederenliften waar automatisch wordt in- en uitgereden. Het systeem is voorzien van alle nodige veiligheidsvoorzieningen om de interactie met de omgeving en personeel in alle veiligheid te laten verlopen. De integratie en het in gebruik nemen van het AGV-systeem zijn voorzien voor eind 2010.

De AGV-oplossingen van Egemin worden in vele industriële toepassingen ingezet. Daarnaast heeft Egemin ook zijn sporen in de gezondheidssector verdiend met verschillende innovatieve transport- en opslagtoepassingen.

Over het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio 's-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Minimaal invasieve chirurgie, Moleculaire Diagnostiek en Interventiecardiologie.