Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Egemin Automation integreerde er onlangs met succes een E'tow®-systeem dat de goederen automatisch transporteert en sorteert. Dankzij het systeem verloopt het intern goederentransport in de centrale hub van de Franse logistieke dienstverlener voortaan in goede banen. Primeur!

Sernam is een toonaangevende speler in industrieel expressgoederenverkeer in Frankrijk. Waar voordien in de regio rond Parijs gebruik werd gemaakt van twee lokale distributiehubs, gebeurt de consolidatie van pakjes en goederen voortaan in een gloednieuw centraal platform met een totale oppervlakte van 19.700 m². Dagelijks worden in deze hub zo'n 600 ton goederen behandeld. Absolute primeur is de verbinding van twee transportmodi, namelijk de weg en de TGV. Gebruik van het TGV-spoor en TGV-locomotief biedt Sernam alvast twee belangrijke voordelen: de hoge transportsnelheid heeft een gunstig effect op de leveringstermijnen én dankzij de aanzienlijke lagere CO2-uitstoot van de treinen wordt meteen ook voldaan aan de verstrengde milieuvereisten.

Voor de vlotte organisatie van de distributiehub was een automatische goederenbehandeling essentieel. Een kolfje naar de hand van Egemin Automation, dat met zijn E'tow®-vloerkettingbaansysteem hét antwoord biedt op de hoge doorvoerstromen van goederen. Het systeem draagt niet alleen bij tot een gevoelige vermindering van de exploitatiekosten, maar komt ook volledig tegemoet aan de strakke vertrekuren van de TGV en zorgt voor een efficiënte controle van de aangegeven gewichten.

Verhoogde capaciteit
Na een grondige doorlichting van een aantal automatiseringsconcepten weerhield Sernam het E'tow®-concept als het enige dat de gevraagde capaciteit kon garanderen. E'tow® transporteert goederen op een gesloten omloop via een in de vloer gemonteerde transportketting die in een geleidingsspoor loopt en door een ondergronds geïntegreerde aandrijfeenheid aangedreven wordt. De productdragers worden door de operator op het spoor geplaatst. E'tow® beweegt de dragers vervolgens automatisch voort langs de omloop en sorteert de dragers uit aan de juiste bestemmingslocatie.

Dankzij de ingebouwde intelligentie via gestuurde wissels, accumulatiestops, enz., kan het systeem heel flexibel inspelen op de logistieke vereisten van Sernam. Bovendien kan Sernam met de bovenliggende E'tis®-software (Egemin Tow Information System) het volledige systeem probleemloos beheren. E'tis® kan bijvoorbeeld verschillende scenario's met elkaar vergelijken, statistieken trekken, een koppeling met externe software voorzien, enz.

Het vloerkettingbaansysteem bij Sernam heeft een totale lengte van meer dan 1.300 meter verspreid over 3 hoofdomlopen, goed voor een verwerking tot 600 productdragers per uur. Aankomende vrachtwagens worden via één van de twee grote invoerzones manueel gelost. De operator aan de invoerzone scant de goederen die vervolgens een bestemming krijgen via E'tis®. De operator plaatst vervolgens de pallet op de kettingbaan of plaatst één of meerdere colli's op de transportband van de sorter.
Afhankelijk van de bestemming gaat de pallet rechtstreeks naar één van beide omlopen op de perrons, waar een operator de pallet van de omloop neemt, scant en op de trein zet. Dankzij de 7 transfers verspreid over het systeem kan een kortere weg gekozen worden op de omlopen. Een pallet bestemd voor een andere vrachtwagen blijft op de omloop in de hub tot de operator deze aan een uitvoerstation wegneemt.
De colli's op de sorter worden uitgesorteerd aan het juiste uitvoerstation of door een operator op een platformwagen geconsolideerd. De platformwagens gaan via de kettingbaan rechtstreeks naar de perrons. Egemin Automation integreerde op drie strategische plaatsen op de omlopen een on-line weegsysteem dat instaat voor een accurate gewichtscontrole van de door leveranciers opgegeven gewichten.