Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

In de tanks wordt bij een temperatuur van 4°C het "geheim" van de bieren die in Alken worden gebrouwen, bewaard: de gist!

Alken-Maes is één van de grootste brouwerijen in België. Het brouwen van het hoge aantal verschillende bieren vereist uiteraard ook het gebruik van vele gistsoorten. Voor de bewaring daarvan heeft de brouwerij in Alken meerdere tanks nodig. Omdat de bestaande gistbewaarplaats verouderd en de opslagcapaciteit te klein was, kreeg Egemin opdracht voor het installeren van een compleet nieuwe gistbewaarplaats.

CIP-installatie
De gistbewaarplaats met 10 gekoelde opslagtanks werd uitgerust met een eigen CIP-installatie. De bestaande CIP-installatie, gebruikt voor de reiniging van de gisting- en lagertanks, werd gerenoveerd en uitgebreid met een extra lijn. Het leidingwerk van elke tank werd aangepast, terwijl koppelborden werden geplaatst om op een eenvoudige en veilige manier elke tank te verbinden met de CIP-lijn. In totaal beschikt de brouwerij over 16 lager- en 26 gistingtanks.

De CIP-installatie en de gistbewaarplaats worden bestuurd met een Siemens S7 PLC. Daarboven staat een Scada-server met 4 clients. Het netwerk van de nieuwe installatie is verbonden met het bestaande brouwerijnetwerk waar ook de communicatie met de PCS7 van de brouwzaal op zit.

Onlangs kon het Egemin-projectteam het nieuwe systeem op tijd en binnen de grenzen van het budget opleveren en dit zonder enige productie-onderbreking. Jan Vercammen, CEO van Egemin, ging naar Alken voor de oplevering. Erik Mels, Manager Productie bij Alken-Maes, bevestigde bij die gelegenheid bijzonder tevreden te zijn over de vlotte implementatie door Egemin.

Egemin Automation levert complete industriële automatiseringsoplossingen voor tal van toepassingen in tal van sectoren. Egemin Automation staat zijn klanten bij met professioneel advies, integrale projectuitvoering en toegewijde ondersteuning tijdens de volledige levensduur van installaties en opereert internationaal vanuit de hoofdzetel in Zwijndrecht en 8 andere vestigingen verspreid over Europa, Noord-Amerika en Azië en telt in totaal ongeveer 550 medewerkers.

Over Alken-Maes
De oorsprong van de Brouwerij van Alken gaat terug tot 1880, terwijl de Brouwerij Maes in 1881 werd gesticht. In 1978 werd de Brouwerij van Alken overgenomen door de groep BSN. In 1998 fusioneerden de Brouwerijen van Alken en Maes. Sinds mei 2008 maakt Alken-Maes deel uit van Heineken, de nummer 1 brouwer in Europa en de nummer 3 in de wereld. Alken-Maes produceert en commercialiseert onder andere de volgende bieren: Maes, Grimbergen, Mort Subite, Cristal en Ciney.