Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Egemin Automation sleepte onlangs een nieuwe opdracht in de wacht bij Einsa Print International. De Spaanse toonaangevende drukker van catalogi, magazines en telefoonboeken bevestigde daarmee zijn vertrouwen in Egemin, dat eerder al een eerste E'gv®-project met succes voltooide bij Einsa.

Deze opdracht omvat de ontwikkeling, levering en installatie van 3 E'gv®'s (Egemin Guided Vehicles) voorzien van een downender-systeem.

Dankzij het downender-systeem, een eigen ontwikkeling van Egemin Automation, kunnen RLV's (Roll Lifting Vehicles) met hydraulische klemmen grote papieren rollen verticaal opheffen, ze roteren tijdens het transport om ze vervolgens horizontaal af te leveren aan de drukpersen. 

Ingenieus transportsysteem als oplossing voor complex print- en bindproces van catalogi
Vorig jaar bestelde Einsa bij Egemin Automation een AGV-systeem met 6 E'gv®'s, 2 RLV's die rollen vanuit het rollenmagazijn naar de drukpersen brengen en 4 FLV's (Forklift Vehicles) die de gedrukte en gesneden vellen papier op pallets naar de WIP-buffer (Work In Progress) en naar de bindmachines brengen. Op elke pallet komt een afzonderlijk hoofdstuk. De E'tricc®-software  - eveneens een eigen ontwikkeling van Egemin -  staat in voor het magazijnbeheer en zorgt ervoor dat alle pallets met dezelfde hoofdstukken bij elkaar gezet worden in de buffer en dat de pallets daarna in de juiste hoofdstukvolgorde naar de bindmachines gebracht worden.

Vlekkeloze koppeling tussen oud en nieuw systeem
De nieuwe opdracht behelst het transport vanaf de geloste vrachtwagens over conveyors naar het magazijn. Afhankelijk van de grootte van de rollen worden ze daar 4 tot 5 rollen hoog (tot een hoogte van 6 meter) gestapeld. In een volgende fase worden de rollen  - met een maximumgewicht van 3 ton -  vanuit het magazijn naar een plaats gebracht waar ze  "in kanon" worden platgelegd. Daar worden ze dan door de vorig jaar geïnstalleerde E'gv®'s opgehaald om aan de drukpersen te worden geparkeerd.

Geïntegreerd systeem
Zodra een rol van de conveyor genomen wordt, laat het softwaresysteem van partner Emsys weten over welke rol het gaat. Op basis van die informatie zal de E'tricc®-software het dichtstbijzijnde E'gv®-toestel de opdracht geven de rol te stockeren in het rollenmagazijn. E'tricc® bepaalt die opslagplaats volledig autonoom op basis van de geïntegreerde locatiebeheermodule. Daarna gebeurt een terugmelding aan de Emsys-software.

Het softwaresysteem van Emsys meldt eveneens voor elk productieorder hoeveel ton papier van welke soort nodig is. Op basis van die informatie geeft E'tricc® dan de opdracht een aantal rollen naar de productie te brengen. Omgekeerd meldt het Egemin-systeem aan Emsys wanneer de rol in kwestie daadwerkelijk aan de persen ligt.

Technologie is doorbraak voor de papiersector
De opstelling bij Einsa is typisch voor de papiersector, namelijk een combinatie van een verticaal rollenmagazijn en een horizontale presentatie van de rollen ter hoogte van de machines. Dankzij de integratie van het downender-systeem op de E'gv®'s zelf hoeft zo'n installatie niet langer te worden voorzien op het conveyorsysteem, met een aanzienlijke plaats- en kostenbesparing als resultaat. Bovendien levert het draaien van de rollen tijdens het transport tevens een belangrijke winst in productietijd op.