Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Het synchrone hefsysteem met PLC-besturing van Enerpac werd gebruikt door Hydraulic & Pneumatic Pty Ltd uit Morwell in samenwerking met Plant Performance Group Pty Ltd. Het hefsysteem werd bij Loy Yang Power ingezet om de nauwkeurigheid en veiligheid bij het heffen van de Dredger 16 (baggermachine) te vergroten en tegelijkertijd het zwaartepunt van de 2200 ton wegende last te kunnen controleren.

Dredger 16 is langer dan het cricketstadion in Melbourne, Australië (200 meter), even hoog als een gebouw met 16 verdiepingen (55 meter). De zwenkkogellager van de machine heeft een diameter van 15,2 meter en bevat 177 kogels die elk een diameter van 200 mm hebben en 32 kg wegen. In totaal weegt de baggermachine meer dan 5.000 ton en kan deze 60.000 ton aan deklaag per dag verplaatsen.

Het succesvol heffen en in uitbalanceren van de enorme bovenbouw laat de veelzijdigheid van het synchrone hefsysteem zien. Het systeem kan worden toegepast bij grote projecten in industriële sector en de grond-, water- en wegenbouw, onder andere voor het heffen van reeds gebouwde constructies, gebouwen, bruggen, olieplatformen, schepen, turbines, generators, metaalwalsen, mijnbouwmachines en zware maar kwetsbare computergestuurde/elektrische apparatuur, aldus Enerpac.

De synchrone heftechnologie die was uitgekozen om de bovenbouw van de Dredger 16 te heffen, zodat de zwenkkogellagerschaal van de gigantische machine kon worden geïnspecteerd en gerenoveerd, maakt gebruik van digitale synchronisatiebesturing die tot op één millimeter tussen de eerste en laatste uitlopende hefpunten nauwkeurig is. Dit verloopt tot op 0,1 mm nauwkeurig.

Het uitvoeren van de heffing zonder de maximale veiligheid uit het oog te verliezen maar tegelijkertijd de baggermachine zo kort mogelijk buiten bedrijf te houden, was een ingewikkelde taak. Het heffen werd gedaan met behulp van een team onder leiding van voorman David Little van Silcar, installatiemanager die bovendien onderhoudsdiensten voor technisch complexe installaties aanbiedt.

De baggermachine moest in twee fasen 250 mm worden geheven en neergelaten. Het synchrone systeem van Enerpac bestuurde 6 hydraulische cilinders van 630 ton, die paarsgewijs bij drie hefpunten werden gebruikt.

Volgens projectmanager Tom Lamin van Plant Performance Engineering, die optreedt namens Loy Yang Power, verliep het heffen soepel. Op 7 mei werd de bovenbouw van de machine geheven en op 13 mei kon deze weer worden neergelaten. Deze belangrijke taak werd mogelijk gemaakt door de nauwkeurigheid en soepelheid van de synchrone hefprocedure en het scherm dat het zwaartepunt in real-time weergaf.

Volgens Rober Lewis,verkoopmanager van Hydraulic & Pneumatic, was een zorgvuldige planning vereist voor deze taak om de veiligheid te maximaliseren en ervoor te zorgen dat de machine zo kort mogelijk buiten bedrijf was voor de klant met het grootste dagmijnbouwbedrijf op het zuidelijk halfrond. Loy Yang is 24 uur per dag in bedrijf, delft per jaar meer dan 30 miljoen ton bruinkool en voorziet daarmee in de energiebehoeften van meer dan de helft van de staat.

"Alles is grootschalige – zwenkkogellager is enorm en de bovenbouw erboven is groter dan die van menig schip. De opdracht moest dus zeer voorzichtig en nauwkeurig worden uitgevoerd om aan de extreem strenge veiligheidsnormen van de klant te voldoen."

Hydraulics & Pneumatic maakte gebruik van een achtpunts-synchroon hefsysteem dat kan worden gebruikt met meerdere cilinders die elk een capaciteit hebben variërend van 10-1000 ton. Grotere modellen kunnen wel tot 64 besturingspunten hebben. De hydraulische technologie die hierbij werd gebruikt, werd voorheen ook al ingezet om de veiligheid te maximaliseren van een aantal van 's werelds nauwkeurigste heffingen. Dit waren onder andere lanceerplatforms voor Ariane-raketten, booreilanden in de Noordzee, zware) mijnbouwindustrie, bouw- en scheepwerven en de daar bijbehorende infrastructuur in Australië.

"De technologie was niet alleen nauwkeurig maar stond ook toe dat wij het zwaartepunt zo nauwkeurig mogelijk konden controleren en was tevens bestand tegen zware omstandigheden. Het werkte probleemloos, ondanks het feit dat kolenstof rond de motor wervelde.

"We wilden er zeker van zijn dat de technologie die in samenwerking met Enerpac was ontwikkeld geheel veilig en betrouwbaar zou werken. En dat was ook het geval!"

Gecontroleerde hydraulische beweging Ray Paasila, ingenieur bij Enerpac, vertelde dat veiligheid was ingebouwd in het synchrone systeem. "Tijdens het heffen in de automatische modus, volgt de software met uiterste precisie elk hefpunt en elke cilinder. De software controleert ook continu welke hefpunten zich in de hoogste en laagste positie bevinden en of deze zich binnen de vastgestelde toleranties bevinden. Als bijstellen nodig is, gaat de 2/2 bewegingsventiel kort open en de relevante (laagste) cilinder ontvangt een korte hydraulische impuls, meteen gevolgd door een nieuwe waarde. Deze correctie verloopt zo snel dat de verschillende relais waarmee de ventielen worden bestuurd, werken als perfecte schakelaars.

"Het hefproces kan (per hefpunt) op het scherm worden gevolgd. De software bevat ook een extra besturingsfunctie, waarmee het systeem tijdelijk kan worden gestopt en handmatig kan worden gecorrigeerd. In het systeem is tevens een noodstopfunctie geïntegreerd. Als iets fout gaat, stopt het systeem automatisch en worden alle ondersteuningspunten geblokkeerd.

"Het synchrone hefsysteem kent naast tijdbesparing, uitzonderlijk nauwkeurige en probleemloze verplaatsing van objecten, nog meer voordelen. Dit is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het hele verplaatsingsproces vast te leggen en te documenteren. Alle waarden worden voor later gebruik opgeslagen in het geheugen van het besturingssysteem. Bij een bevredigende voortgang van de werkzaamheden heeft zowel de aannemer als de klant de garantie dat er geen sprake is geweest van overmatige druk."

Het synchrone hefsysteem van Enerpac wordt in Australië gebruikt voor geïntegreerde oplossingen voor technische werkzaamheden op gebied van civiel, mechanisch en industrieel onderhoud, welke uiterste precisie vereisen, zoals het demonteren van een dragline van 3.500 ton bij Curragh Coal voor onderhoud. Daarnaast is het systeem ingezet tijdens de cruciale fase van de 730 miljoen kostende uitbreiding van de Dalrymple Bay Coal Terminal in de buurt van Mackay, waar het gebruikt werd om de 80 ton zware onderdelen van een werf te heffen en te wegen.

"Het synchrone hefsysteem kent naast tijdbesparing, uitzonderlijk nauwkeurige en probleemloze verplaatsing van objecten, nog meer voordelen. Dit is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het hele verplaatsingsproces vast te leggen en te documenteren.

"Alle waarden worden voor later gebruik opgeslagen in het geheugen van het besturingssysteem. Bij een bevredigende voortgang van de werkzaamheden heeft zowel de aannemer als de klant de garantie dat er geen sprake is geweest van overmatige druk."

Vanwege de bediening via PLC-besturing met een eenvoudig touch screen, biedt het systeem (700 bar) een maximale slag om gecompliceerde, soms gevoelige en mogelijk gevaarlijke constructies met uiterste precisie in balans te brengen.