Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Jungheinrich trekt tijdens Logistica voor het eerst het doek van een nieuwe, kleine diesel- en LPG-heftruck met Hydrostatic Drive. De DFG/TFG 316s-320s wordt in februari 2010 pas officieel gepresenteerd, maar een zogenoemd ‘nulserie exemplaar' is in november alvast te bewonderen op de Jungheinrich stand.

De nieuwe, kleine ‘verbrander' is gebaseerd op de grotere DFG/TFG 4s‑serie met Hydrostatic Drive, die vorig jaar compleet werd vernieuwd. De truck heeft een draagvermogen van naar keuze 1.600 of 2.000 kg en wordt standaard uitgerust met een zuinige diesel- of LPG-motor van Volkswagen. De hydrostatische pomp en motoren in de wielen zijn van Bosch Rexroth.

Bij Hydrostatic Drive wordt de verbrandingsmotor gekoppeld aan een hydrostatische (olie-) pomp. De opgebouwde oliedruk zorgt vervolgens voor de aandrijving van de wielmotoren en voor het uitvoeren van alle hydraulische functies, zoals heffen, neigen en sideshiften. Bij het uitvoeren van de hydraulische functies wordt de verbrandingsmotor vol-automatisch gestuurd, zodat die continu een optimaal toerental draait.

Hydrostatic Drive verbruikt door de geoptimaliseerde werking minder brandstof dan conventionele aandrijvingen. Doordat minder mechanische onderdelen aanwezig zijn, is de truck bovendien servicevriendelijker. Omdat de truck in staat is automatisch af te remmen met behulp van het hydrostatisch systeem, zijn de remmen (ook de parkeerrem) volledig onderhouds- en slijtagevrij. Dat is niet alleen voordelig, maar ook milieuvriendelijk.

Vooruitstrevende veiligheidssystemen

Jungheinrich heeft bij de ontwikkeling van de DFG/TFG 316s-320s nadrukkelijk gekeken naar veiligheid. De stuuras is hoog aan het contragewicht bevestigd. Dat zorgt voor een hoge stabiliteit in bochten. Het gevaar van kantelen wordt zo beperkt.

Optioneel worden waarschijnlijk de reeds bekende, vooruitstrevende Jungheinrich veiligheidssystemen leverbaar: Drive Control (vermindert automatisch de rijsnelheid in bochten en wanneer de last hoger dan 1500 mm geheven wordt), Lift Control (vermindert automatisch de neigsnelheid vanaf 1500 mm hefhoogte; neighoek-aanduiding op het dashboard en verschuift de sideshift naar het midden met een druk op de knop) en Access Control (waarmee de heftruck alleen kan worden gestart als de veiligheidsgordel om gedaan is).

Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten en de truck tot stilstand is afgeremd, wordt standaard automatisch de elektrische parkeerrem geactiveerd. Ook op hellingen. Zo kan de DFG/TFG 316s‑320s nooit onbedoeld terugrollen.

Ergonomische werkplek

Uiteraard is ook de ergonomie op de nieuwe Jungheinrich dik voor elkaar. Het zicht rondom is zeer groot. Met een dakvenster zonder spijlen, maar mét veiligheidsglas, het lage contragewicht achter en het speciale ontwerp van het dashboard vóór staat letterlijk vrijwel niets de bestuurder in de weg. Met de speciale geheugenfunctie aan de stuurkolom is in- en uitstappen makkelijk. Eenvoudig het stuur even naar voren duwen. Na het instappen keert de kolom weer in de vorige stand terug.

De hydraulische functies worden bediend met een ergonomische armleuning met speciaal ontworpen ‘finger-controls'. En ook de keuze uit de vijf rij- en werkprogramma's en de bediening van eventuele verlichting, elektrische parkeerrem en natuurlijk de start-/stopknop zijn overzichtelijk in de leuning ondergebracht.

Voor het eerst op Logistica

De nieuwe Jungheinrich DFG/TFG 316s-320s beleeft van 10 tot 14 november aanstaande haar primeur op vakbeurs Logistica in de Jaarbeurs Utrecht. De Jungheinrich stand bevindt zich in hal 12. De truck zal in februari 2010 officieel worden voorgesteld.

Jungheinrich behoort tot de grootste leveranciers en producenten van intern transport oplossingen ter wereld en is in Nederland gevestigd in Alphen aan den Rijn. Het bedrijf verkoopt, verhuurt en verricht service aan vele verschillende soorten hef- en magazijntrucks en verzorgt bovendien totale magazijninrichtingen voor haar klanten. Daarbij levert het alle gerelateerde diensten zoals veiligheidskeuringen voor machines en magazijnstellingen, bedienertrainingen, advies en ontwikkelt het eigen softwarepakketten voor in en om het magazijn.