Palletstellingen

Palletstellingen

Veelzijdige en robuuste opslagoplossing die directe toegang biedt tot elk pallet en zich aanpast aan alle soorten magazijnen.

Het product

Palletopslag: efficiëntie en flexibiliteit

Palletstellingen zijn het meest universele opslagsysteem dankzij hun veelzijdigheid. Ze worden in het magazijn geplaatst over een reeks binnengangen en bieden directe en uniforme toegang tot alle pallets, waardoor ze ideaal zijn bij een grote verscheidenheid aan SKU's.

De palletstellingen van Mecalux zijn vervaardigd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en zijn uitgerust met diverse veiligheidsvoorzieningen. Een breed assortiment staanders, liggers, legborden en steunen maakt het mogelijk om magazijnen te ontwerpen die aan de strengste eisen voldoen.

Palletstellingen zijn een ideaal opslagsysteem voor het beheren van een verscheidenheid aan SKU's

Voordelen van palletstellingen

  • Directe toegang tot elk pallet: alle pallets zijn toegankelijk vanuit het werkgangpad.
  • Uniek vergrendelingssysteem van Mecalux: voorkomt onbedoelde verplaatsing van de ligger, waardoor het geheel veiliger wordt.
  • Eenvoudig te implementeren: de structuren zijn snel te monteren en de onderhoudskosten zijn laag.
  • Veelzijdig: de palletstellingen passen zich aan de hoogte van het magazijn aan en zijn geschikt voor de opslag van verschillende soorten ladingen. Van pallets en containers met verschillende gewichten en afmetingen tot dozen, vaten en rollen.
  • Configureerbaar en schaalbaar: de hoogte van de opslagniveaus is verstelbaar en kan worden aangepast om het magazijn opnieuw in te delen. De stellingen kunnen eenvoudig worden uitgebreid door extra modules en hoogteniveaus toe te voegen.
  • Geschikt voor picking: picking kan op vloerniveau of op de lagere niveaus; ook op hogere niveaus met pickingmachines.
  • Kataforese: er wordt een kataforeselak aangebracht op de staanders om hun corrosiebesendigheid te verhogen.
  • Technische keuring: als fabrikant biedt Mecalux een verplichte jaarlijkse technische keuring van de stellingen, uitgevoerd door een gekwalificeerd en gespecialiseerd technisch team.
  • Mecalux-garantie: de stellingen van Mecalux voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en de geldende voorschriften in elk land.

Palletstellingen zijn de ideale oplossing om onze bestellingen te beheren en de opslagcapaciteit te optimaliseren

Grupo Pamesa
Juan A. Vives López Logistiek Manager
Grupo Pamesa
(Onda, Spanje)

Toepassingen van palletstellingen

Perfecte oplossing voor uiteenlopende soorten magazijnen

Vanwege hun eenvoudige structuur, veelzijdigheid, eenvoudige montage en lage installatiekosten zijn palletstellingen het meest gebruikte systeem voor magazijnen:

Palletopslag is ideaal voor het opslaan van veel verschillende SKU's

Magazijnen met een breed gamma aan SKU's

Palletopslag wordt aanbevolen als er een groot aantal SKU's moet worden opgeslagen.

Met palletstellingen kunnen magazijnen met meerdere klanten heterogene producten beheren

Magazijnen voor meerdere klanten

Deze stellingen worden vaak gebruikt door 3PL-bedrijven, omdat ze de opslag van heterogene producten met een hoge omloopsnelheid vergemakkelijken.

De palletstellingen van Mecalux kunnen worden geïnstalleerd in magazijnen van alle groottes

Kleine en grote magazijnen

De palletstellingen van Mecalux zijn ideaal voor magazijnen van alle groottes.

Palletstellingen kunnen worden aangepast voor de opslag van niet-gepalletiseerde goederen

Opslag van niet-gepalletiseerde goederen

Naast pallets kunnen ze worden gebruikt voor de opslag van andere soorten goederen (containers, rollen, vaten, etc.).

Dubbeldiepe palletstellingen bieden een grotere opslagcapaciteit

Meer ruimte, zonder toegankelijkheid te verliezen

Conventionele dubbeldiepe exemplaren verdubbelen de capaciteit maar blijven nog steeds toegankelijk.

Palletstellingen maken orderpicking op lagere niveaus mogelijk

Pickingtaken uitvoeren

De lagere niveaus kunnen worden gebruikt voor orderpicking direct in de stellingen.

Getuigenissen

Tecolsa

We zijn erg tevreden met de palletstellingen van Mecalux, omdat ze onze verwachtingen overtroffen hebben. We hebben de opslag- en transportkosten verlaagd, de benodigde tijd voor orderpicking geminimaliseerd en we hebben nu een betrouwbaardere voorraadcontrole.

Enrique Gutiérrez Melero Algemeen Directeur
Tecolsa
(Martos, Spanje)
Adidas

Dankzij de oplossing die Mecalux heeft gebouwd kunnen we belangrijkste doelstelling van dit magazijn behalen: de bestellingen van onze klanten voorbereiden en uitsturen in de kortst mogelijke tijd. We hebben ook onze capaciteit vergroot door onze opslagruimte te optimaliseren.

Felix Felder Hoofd Operaties
Adidas
(Wilkes-Barre, Verenigde Staten)
JYSK

De palletstellingen van Mecalux voldoen volledig aan onze behoeften. Ze zijn veel meer dan gewoon stellingen om goederen op te slaan, ze zorgen ook voor een efficiëntere organisatie en een optimaal gebruik van de ruimte.

Theodor Mokalis Operations Manager
JYSK
(Cheste, Spanje)
Decathlon

De stellingen van Mecalux zijn volledig aangepast aan onze behoeften en tegen een concurrerende prijs.

Fabio Montinario Hoofd logistiek
Decathlon
(Brandizzo, Italië)
Gaviota

De directe toegang tot de palletstellingen is cruciaal voor de operatoren om snel orders te kunnen picken.

Roberto Urra Hoofd logistiek
Gaviota
(Villena, Spanje)
Bravo

Wat ik zou willen benadrukken aan de palletstellingen van Mecalux is de flexibiliteit. We kunnen snel inspelen op veranderingen bij onze klanten en markttrends.

Elimar Elesbon Soares Hoofd Operaties
Bravo
(Cuiabá, Brazilië)

Opstellingen van palletstellingen

Opslagoplossing beschikbaar in meerdere opstellingen

Mecalux biedt verschillende varianten van het palletopslagsysteem zodat het zich kan aanpassen aan de specifieke behoeften van elk magazijn.

Onderdelen van palletstellingen

De palletstellingen van Mecalux onderscheiden zich door de productiekwaliteit van alle onderdelen. De staanders worden gelakt via kataforese om de corrosiebestendigheid te verhogen. Mecalux voldoet aan EN 15512, EN 15620, EN 15629 alsook EN 15635.

De basisstructuur van een conventioneel stellingensysteem, of het nu enkel- of dubbeldiep is, bestaat uit een set verticale en horizontale metalen elementen waarvan de verbindingen verstelbaar en eenvoudig en snel te monteren zijn.

Palletstellingen bestaan uit meerdere veiligheidsonderdelen die ongelukken moeten helpen voorkomen en de integriteit van de stellingen versterken. Daarnaast biedt Mecalux een jaarlijkse technische keuring voor de stellingen.

Jukken

Jukken

Verticale elementen bestaande uit twee staanders die met elkaar verbonden zijn door diagonalen en dwarsbalken. De staanders zijn om de 50 mm voorzien van sleuven om er liggers in te plaatsen.

Liggers

Liggers

Horizontale elementen waarop de lading wordt afgezet en die de stelling in de lengterichting verstevigen. Ze worden aan de jukken bevestigd met verbindingsstukken die vastklikken op de staanders.

Vergrendelingssysteem

Vergrendelingssysteem

Vergrendelingssysteem geïntegreerd in de klem die de ligger en de staander verbindt. Voorkomt dat de ligger per ongeluk wordt verwijderd. Exclusieve innovatie van Mecalux.

Trekprofielen

Trekprofielen

Een systeem van verticale en horizontale platte profielen die aan de jukken worden bevestigd en die de stabiliteit van de stelling in de lengterichting vergroten.

Voeten van de jukken

Voeten van de jukken

Deze worden aan de onderkant van de staanders geplaatst en aan de grond verankerd. Er zijn verschillende types, afhankelijk van het type staander en de belasting.

Verankeringen

Verankeringen

Sterke onderdelen die worden gebruikt om de voetstukken van de constructie aan de grond te bevestigen. Ze worden aangepast aan het type vloer en de belasting op de stelling.

Nivelleerplaten

Nivelleerplaten

Deze worden onder de voetstukken geplaatst om stellingen op oneffen vloeren waterpas te zetten. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en voor elk type staander.

Aansluiting op de juk

Aansluiting op de juk

Stalen onderdeel dat wordt gebruikt om twee stellingen aan elkaar te bevestigen om het geheel een grotere stabiliteit te geven.

Jukverbinding

Jukverbinding

Een set van twee symmetrische stukken gebruikt in stellingen met hoge jukken. Deze worden vanbinnen vastgeschroefd aan de staanders die moeten worden samengevoegd.

Bescherming tegen stoten

Bescherming tegen stoten

Onderdelen die ontworpen zijn om kleine onopzettelijke schokken op te vangen in geval van botsing met behandelingsapparatuur om schade aan verticale elementen te voorkomen.

Valbeveiliging

Valbeveiliging

Deze worden onderaan de stellingen geplaatst om te voorkomen dat goederen per ongeluk vallen. Ze kunnen de volledige hoogte van de stellingen innemen.

Onderdoorgangen

Onderdoorgangen

Deze gaan open aan de binnenkant van de stellingen en dienen als kortere weg of als nooduitgang.

Typeplaatje

Typeplaatje

Deze beschrijven de technische kenmerken van het magazijn en bevatten het label met de uiterste datum voor de volgende keuring. Ze worden zichtbare geplaatst aan de buitenzijde van de stelling.

Positioneringsprofiel

Positioneringsprofiel

Dit profiel bevindt zich aan de achterkant van het rek en is in constant contact met het pallet (niet met de lading) om de krachten bij het neerzetten van de pallets op te vangen.

Beveiligingsprofiel

Beveiligingsprofiel

Dit wordt aan de achterkant van de stellingen geplaatst en stopt tegen de lading (niet tegen het pallet). Dit is een waarschuwingssysteem om mogelijk vallen of botsen van de laadeenheid te voorkomen.

Geleidingssystemen

Geleidingssystemen

Een oplossing om smalle gangpadtrucks binnen gangpaden te leiden. Er bestaan twee geleidingssystemen: mechanische of bedrade.

Blussystemen

Blussystemen

Het ontwerp houdt rekening met de waterleidingen en sprinklers die zijn geïnstalleerd in de stellingen met een geïntegreerd blussysteem.

Accessoires voor palletstellingen

Uitgebreid assortiment accessoires om de stellingen veelzijdiger te maken

Metalen legborden voor palletstellingen zijn verkrijgbaar in verschillende opstellingen

Metalen legborden

Verkrijgbaar in verschillende modellen (verzinkt, gegroefd en geperforeerd) om het gewicht van de ladingen te dragen en te voldoen aan de opslagvereisten.

De gerasterde legborden kunnen in palletstellingen worden geplaatst

Gerasterde legborden

Bestaand uit een elektrisch gelast rechthoekig gaas en dwarsbalken die fungeren als verstijvingselementen. Deze kunnen op de liggers worden bevestigd zonder dat er bevestigingen nodig zijn.

Het is mogelijk om houten legborden in de palletstellingen te plaatsen

Houten legborden

Gemaakt van spaanplaat. Voor deze legborden moeten bevestigingsmiddelen en dwarsbalken worden gemonteerd, afhankelijk van de belasting.

Containerhouder voor palletstellingen

Containerhouders

Deze houders worden gebruikt als er containers op poten worden opgeslagen in plaats containers op een onderstel. Per container worden er twee houders geplaatst: één aan de rechterkant en één aan de linkerkant.

Houders voor vaten of rollen in palletstellingen

Houders voor vaten of rollen

Deze houders worden gebruikt om cilindervormige ladingen op te slaan, zoals vaten of rollen. Verkrijgbaar in verschillende modellen, afhankelijk van het soort lading.

Verhoogde dwarsbalken van palletstellingen

Verhoogde dwarsbalken

Deze balken staan loodrecht op de liggers en vormen het draagvlak wanneer eenheidsladingen zonder onderstel moeten worden opgeslagen.

Palletbalken van palletstellingen

Dwarsbalken voor pallets

Deze worden loodrecht op de liggers geplaatst om te voorkomen dat de pallets vallen wanneer ze met het onderstel parallel aan de balken worden weggezet.

Steunplaten voor palletstellingen

Steunplaten

Deze worden aan de kopse kant van de stellingen geplaatst voor de tijdelijke opslag van pallets. Ze worden gebruikt als er veel bewegingen binnen het magazijn zijn.

Palletstellingen worden aangeduid met signalisatieborden

Signalisatieborden

Rechthoekige platen aan de uiteinden van de stellingen waarop letters of cijfers kunnen worden geplaatst om ze te identificeren. Deze kunnen in drie posities gemonteerd worden.

Catalogus

Catalog - 5 - Conventionele-palletstellingen - nl_NL

Palletstellingen (catalogus)

Het meest universele systeem voor directe toegang tot elk pallet

Download
Keuringen magazijnstellingen

Technische controle van stellingen (catalogus)

Gebruik, inspectie en onderhoud van stellingen

Download
MS_Convencional_NL.pdf

Handleiding veiligheid in het magazijn

Werking, gebruik, service en onderhoud van palletstellingen

Download
Catalog - 0 - Opslagoplossingen-voor-pallets - nl_NL

Oplossingen voor opslag op pallets (catalogus)

Opslagsystemen voor producten op pallets

Download
Catalog - 2 - Easy-wms - nl_NL

Warehouse Management Software

Technologische innovatie voor efficiënte magazijnen

Download

Veelgestelde vragen

Palletstellingen zijn het meest voorkomende opslagsysteem in magazijnen die goederen op pallets opslaan. Dit komt door hun eenvoudige opbouw, veelzijdigheid, eenvoudige montage en relatief lage kosten. Daarnaast is dit het enige systeem dat directe toegang biedt tot elk opgeslagen pallet. Dit zorgt voor efficiënt voorraadbeheer en het is dus de perfecte oplossing voor bedrijven die veel SKU's en weinig pallets per SKU verwerken.

Het belangrijkste voordeel van palletopslag is de directe toegang tot elk pallet, wat maximale wenbaarheid biedt bij het in- en uitslaan van goederen en een efficiënt voorraadbeheer garandeert. De veelzijdigheid en het grote aantal locaties maken het systeem ook een ideale oplossing bij meervoudige opslagbehoeften.

Door hiervoor te kiezen kan de opslagcapaciteit in bepaalde omstandigheden beperkt worden, met name bij de verwerking van weinig SKU's en veel pallets per SKU. In deze gevallen worden compacte opslagsystemen aanbevolen, zoals inrijstellingen, doorrolstellingen, pushback stellingen of het Pallet Shuttle-systeem.

De afmetingen van de palletstellingen worden aangepast aan de vereisten van elk magazijn. Ze kunnen een paar meter hoog zijn of meer dan 40 m (bij automatische magazijnen). Er staat geen limiet op de lengte: de modules kunnen achter elkaar worden geplaatst, hoewel er veiligheidsdoorgangen moeten zijn en er binnendoorgangen kunnen worden gemaakt als kortere weg tussen de gangen. De diepte van het frame wordt bepaald door de afmetingen van het pallet. Voor een europallet van 1.200 mm diep is het frame normaal gesproken 1.100 mm diep.

De lengte van de liggers van palletstellingen hangt af van het type pallet dat wordt opgeslagen. Voor de opslag van europallets (800 x 1.200 mm) zijn de standaardliggers dus 1.825, 2.700 en 3.600 mm. Voor de opslag van Amerikaanse pallets (1.000 x 1.200 mm) zijn de liggers 2.225 en 3.300 mm.

De klem die de ligger en de staander met elkaar verbindt, bevat een vergrendelingssysteem dat is ontwikkeld om het geheel veiliger te maken. Omdat het veiligheidssysteem in de klem zelf is geïntegreerd, kan deze na montage niet worden verwijderd zonder de ligger zelf te demonteren. Dit voorkomt ongelukken of sabotage, wat de sterkte en stabiliteit van de stelling garandeert. Dit vergrendelingssysteem is een exclusieve innovatie van Mecalux.

Kataforese is een lakproces waarbij het metaal wordt ondergedompeld, hetgeen een hoge corrosieweerstand oplevert. Het volledige oppervlak wordt gelakt (zelfs de meest ontoegankelijke delen) en de laagdikte is uniform, waardoor alles meer resistent is tegen corrosie en de randen en hoeken beschermd zijn. Mecalux brengt kataforeselak aan op de staanders die de jukken van de stellingen vormen.

Hoewel ze voornamelijk worden gebruikt voor de opslag van pallets kunnen palletstellingen met verschillende accessoires worden aangepast voor de opslag van andere soorten ladingen, zoals containers (in metaal, kunststof en hout), rollen, vaten en andere cilindervormige elementen of verschillende middelgrote en grote producten die niet op een pallet staan.

Standaard maken palletstellingen geen gebruik van legborden, aangezien de pallets rechtstreeks op de liggers worden opgeslagen. Er kunnen echter metalen of houten legborden op de liggers geplaatst worden, waardoor deze stellingen ook gebruikt kunnen worden voor de opslag van andere soorten laadeenheden en andere bewerkingen, zoals bijvoorbeeld orderpicking vanuit de stellingen zelf.

Ja, palletstellingen zijn compatibel met orderpicking, omdat opslagfuncties kunnen worden gecombineerd met orderpicking. Een eerste mogelijkheid is om direct te picken vanuit de de pallets die op vloerniveau staan, wat in veel magazijnen heel gebruikelijk is. Als de hoogte het toelaat en de operator gemakkelijk bij de producten kan (bv. met behulp van een pickingmachine) is het ook mogelijk om de eerste twee of drie niveaus van de stellingen te gebruiken voor orderpicking vanaf pallets. Een ander alternatief is om op de lagere niveaus legborden te plaatsen met het oog op picking, waardoor ze kunnen worden gebruikt voor de opslag van andere soorten eenheidsladingen en de bovenste niveaus van de stellingen te reserveren voor de opslag van reservepallets.

Elk type vorkheftruck kan worden gebruikt (vorkheftrucks met tegengewicht, reachtrucks, smalle gangpadtrucks enz.), zolang het gangpad de juiste breedte heeft en de trucks de bovenste niveaus kunnen bereiken. Bij dubbeldiepe stellingen moet de gebruikte vorkheftruck telescopische vorken hebben om tot bij de verste pallets te kunnen.

Als er smalle gangpadtrucks worden gebruikt, die vaak in hoge stellingen worden gebruikt, wordt er een geleidingssysteem geïnstalleerd om de vorkheftruck langs de binnenkant van het gangpad te leiden. De geleiding kan mechanisch zijn (via profielen aan beide zijden van het gangpad die in de grond verankerd zijn) of met bedrading (via een draad in de grond die een magnetisch veld opwekt dat de beweging stuurt).

In magazijnen waar smalle gangpadtrucks worden gebruikt, kunnen palletstellingen tot 15 m hoog heel eenvoudig worden geautomatiseerd, zonder de structuur van het magazijn aan te passen, door automatische trilaterale magazijnkranen te installeren. Deze oplossing met een trilateraal uithaalsysteem automatiseert de in- en uithaalactiviteiten volledig. Als volledige automatisering van de palletopslag vereist is, kan Mecalux u helpen met het ontwerp en de installatie van een automatisch magazijn.

Natuurlijk. Mecalux biedt een gratis technisch bezoek aan waarbij onze experts in opslagoplossingen samen u de eisen en goederenstromen in kaart brengen om zo tot een magazijnindeling te komen die afgestemd is op uw logistieke behoeften.

Mecalux beschikt over een volledige after-sales afdeling die alle diensten levert: regelmatige keuringen, advies over het veilig gebruik van de stellingen, levering van veiligheidshandleidingen, technisch advies over oplossingen en veiligheid in het magazijn, onderzoek van incidenten/ongevallen in het magazijn en een call centre. Periodiek geplande keuringen zijn ook mogelijk, aan de hand van een inspectiecontract.

Ja. Mecalux biedt de dienst Technische keuring van magazijnen aan, zoals verplicht volgens norm UNE EN 15635 (Stalen opslagsystemen. Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur). De keuring van de magazijnstellingen omvat het opstellen van een verslag met de resultaten, eventueel aangevuld met voorstellen voor maatregelen om de veiligheid van het magazijn te verbeteren. Met onze inspectiedienst kan Mecalux een jaarlijkse keuring aanbieden, het keuringsverslag opstellen en een keuringslabel opmaken.

Vraag een deskundige