Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

1. Kies het meest geschikte palletmateriaal:

Pallets zijn er in alle soorten, maten en materialen. De meest voorkomende zijn houten pallets en kunststof pallets . Voordat u overgaat op de aanschaf van pallets, is het belangrijk om te weten waar u de pallets voor gaat gebruiken.

Een kunststof pallet is geschikt wanneer de volgende punten van belang zijn: de kleur, hygiëne, een vast tarragewicht en de maat- en vormvastheid van de pallet. Bovendien hoeft u bij export naar landen waaronder Canada en Australië de pallets niet meer heattreatment (HT) te laten behandelen. Deze HT-behandeling om ongedierte te bestrijden is door het gebruik van kunststof pallets overbodig.

De kunststof pallets van Q-Pall zijn onder te verdelen in drie productlijnen:

 • Budget: deze pallets worden gemaakt van gerecycled plastic. Deze pallets zijn zeer geschikt voor eenmalige export en hebben daarnaast een goede prijs/kwaliteitverhouding.
 • Regular: de pallets uit de Regularlijn zijn gemaakt van hoogwaardig gerecycled polyethyleen (PE) en zijn geschikt voor zowel eenmalig als meermalig gebruik. Deze pallets bevatten een kwaliteitsgrondstof die sterker en lichter is dan het budgetmateriaal.
 • Premium: dit materiaal wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen, virgin materiaal en niet van gerecyclede materialen. Daardoor zijn deze pallets steviger en duurzamer, waardoor ze geschikt zijn voor langdurig en veelvuldig gebruik.

2. Bedenk het gebruiksdoeleinde:

Voor het aanschaffen van pallets is het goed om te bepalen waar de pallets precies voor gebruikt gaan worden. Dit heeft niet alleen invloed op de keuze van het pallet materiaal, maar is ook van belang voor bijvoorbeeld de afmetingen van pallets en tot welk gewicht het laadgoed draagbaar moet zijn. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, kunt u ook advies vragen aan de palletproducent.

Afhankelijk de gebruiksdoeleinden van de pallets zijn diverse soorten pallets geschikt:
◦Eenmalige pallet : deze pallet is zeer geschikt wanneer de pallet gebruikt gaat worden voor de export van goederen. De eenmalige pallets van Q-Pall zijn verkrijgbaar in diverse modellen en drie varianten (light, medium en heavy).
◦Meermalige pallets : de meermalige pallets zijn nuttig voor veelvuldig gebruik en dus toepasbaar in retoursystemen. Deze pallets zijn dan ook sterk en duurzaam.
◦Hygiënische pallets : deze pallets hebben een strak en glad design waardoor vuil moeilijker hecht aan de pallet. Deze pallets zijn dus zeer geschikt wanneer er meer hygiëne vereist is bij het transport van de goederen.
◦CP pallet : de chemische pallet is geschikt voor de chemische industrie.

3. Maak een overzicht van de logistieke zaken:

Het logistieke proces gaat net wat verder dan alleen de vraag met welk doeleinde de pallets worden uitgezocht. Om het juiste, meest geschikte pallettype te kiezen is het handig om de volgende checklist na te lopen:

 • Hoe is het laadgoed dat vervoerd moet worden op de pallets verpakt? Dat kan natuurlijk op verschillende manieren zijn, zoals in dozen, kratten of zakken. Deze vraag is belangrijk, omdat hiermee gelijk gekeken wordt of er randen of antislip stroken nodig zijn op het palletdek.
 • In welke temperatuur worden de goederen opgeslagen? De omgevingstemperatuur van de opslagruimte is belangrijk in de keuze voor palletmateriaal. 
 • Zijn er latten nodig onder de pallets? Dit is goed om te weten bij gebruik van een rollen- of kettingbaan. 
 • Wat is de maximale belasting van de pallets? Bij iedere pallet wordt de maximale belasting vermeld. Deze belasting is onder te verdelen in drie soorten criteria:

◦Palletstelling belasting (racking load): dit is de maximale belasting van een pallet in een palletstelling zonder inlegborden bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de   pallet. 

◦Statische belasting (static load): dit is de maximale belasting van een pallet als deze   op een vlakke ondergrond staat. 
◦Dynamische belasting (dynamic load): dit is de maximale belasting van een pallet tijdens het transport met een vorkheftruck of pompwagen bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet. 

 • Hoe worden de pallets opgeslagen? Opgestapeld, op de grond, in de buitenlucht?
 • Is het van belang dat de pallet een dichte bovenkant bevat? Dit zou bij hygiëne bijvoorbeeld een rol kunnen spelen. Als beluchting of waterafvoer belangrijk is, is een open constructie weer een betere keuze.
 • Gaat de pallet eenmalig (zoals een enkele export) of vaker gebruikt worden? Afhankelijk hiervan kunt u nadenken over de keuze voor een eenmalige pallet of juist voor meermalige pallets .
 • Worden de pallets in een geautomatiseerd magazijn ingezet? Storingen kunnen worden voorkomen door maat- en vormvastheid.
 • Spelen voedselveiligheid, hygiëne of een vast tarragewicht een rol? Als dit het geval is, dient u een pallet te kiezen die aan bepaalde eisen voldoet.

Heeft u hulp nodig bij het aanschaffen van pallets voor uw organisatie? Q-Pall helpt u graag verder en adviseert u in uw keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via 0413-353 111 of stuur een bericht naar info@qpall.com.