Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

MForks is het eerste systeem met lastmomentbewaking geïntegreerd in de vorken van vorkheftrucks en reachtrucks. MForks meet zowel het gewicht van de last als het lastzwaartepunt. RAVAS heeft op de MForks patent aangevraagd.

Last veilig oppakken
MForks is ontworpen om te voorkomen dat bij overbelading van vorkheftrucks en reachtrucks de truck kantelt of de vorken afbreken. Elke vork en elke heftruck heeft een lastdiagram, waarop de maximale hefcapaciteit in relatie tot het lastzwaartepunt staat aangegeven. In de praktijk is het echter aan de heftruckchauffeur om bij elke last het lastdiagram te interpreteren en te beoordelen of een last veilig geheven kan worden. Tot nu toe bestond er geen hulpmiddel waarmee het lastmoment op de vorken daadwerkelijk kon worden afgelezen. MForks brengt daarin verandering: vanaf nu krijgt de chauffeur een indicatie of de last veilig kan worden opgepakt.

Hoe werkt MForks?
Vóór gebruik wordt MForks gekalibreerd op de truck volgens het lastdiagram. Tijdens gebruik meet het systeem de momentkracht van de last: zowel het gewicht van de last als het lastzwaartepunt neemt MForks daarbij in de meting mee. De meetgegevens gaan direct, draadloos via Bluetooth naar de indicator in de cabine. De indicator berekent of het gewicht op de afstand tot het lastzwaartepunt van de vorken veilig kan worden geheven. De maximaal toelaatbare lading geeft de indicator weer in een percentagecijfer dat uitdrukt met welk lastmoment de vorken worden belast. Zo kan de chauffeur beoordelen of de situatie veilig is. Overschrijdt de last de 100% grens, dan klinkt tevens een alarmtoon als waarschuwing. De chauffeur kan, als dat mogelijk is, de lading opnieuw of op een andere manier oppakken, de vorken afladen of een zwaardere heftruck gebruiken.
MForks is een revolutionair product dat de gebruiksveiligheid van heftrucks en reachtrucks verhoogt. In de toekomst zal RAVAS MForks ook aanbieden in combinatie met een hefhoogtesensor of datalogging equipment. Binnenkort volgt er meer informatie over MForks.

In 2010 won RAVAS met iForks de FLTA-award.