Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Geladen in een 86-tons speciaal aangepaste dieplader, samen met heel veel gewichten en een Smart, is hij op locaties door het hele land te vinden bij het kalibreren van weegbruggen.

De 6-assige semi-dieplader van Kalibra staat vandaag bij een recyclebedrijf in Rotterdam waar de weegbrug gekalibreerd wordt. De chauffeur verdeelt de gewichten van elk 1000 kg gelijkmatig over de weegbrug. Per 2 ton wordt de weegbrug door de 2,5 tons Tonero beladen.

"Voor die overcapaciteit heeft Kalibra heel bewust gekozen, zo vertelt Koen van Doorn, Operations Manager bij Kalibra International BV. Weegbruggen bevinden zich altijd buiten en hebben vaak drempels of onregelmatige richeltjes, om dit goed op te vangen en het comfort te behouden is deze extra marge een verstandige keus." De machine is verder voorzien van een stalen cabine met o.a. verwarming, een speciale luchtgeveerde stoel en een accumulator. Allemaal keuzes om het comfort van de chauffeur onder alle (weers)omstandigheden te waarborgen. Met het verbrede vorkenbord en de op maat gemaakte vorken worden de gewichten snel en precies opgepakt. In de semi-dieplader, die via de zijkant door middel van hydraulisch bediende luiken de gewichten lost, bevindt zich een Smart die op een verhoging vast gezekerd is. "De kosten om deze wagen te laten rijden zijn dusdanig hoog, zo meldt van Doorn, dat de chauffeur een klein autootje gebruikt om van en naar zijn verblijfadres te rijden. De truck rijdt alleen de effectieve kilometers van klant naar klant en gaat eigenlijk nooit terug naar de thuisbasis in Delft."

Kalibra International is in 1989 ontstaan vanuit het toenmalige Nederlands Meetinstituut en voert inmiddels het meest veelzijdige kalibratie- en keuringspakket in de Benelux. Kalibratie, inspectie en onderhoud van allerlei meetapparatuur van o.a. massa, druk, elektriciteit, geometrie, weegwerktuigen, vloeistof enzovoort vindt plaats in diverse branches zoals de farmaceutische industrie, garages, installatiebedrijven, voedingsmiddelenindustrie, apotheken en procesindustrie. Vaak wordt er ‘on-site' gewerkt wat als voordeel heeft dat het meetinstrument gekalibreerd wordt overeenkomstig de condities bij gebruik.

Zo ook bij de weegbrug van vandaag, die deze dag de jaarlijkse kalibratie ondergaat. "Als er een afwijking vastgesteld wordt stellen we dit terplekke bij en wordt er opnieuw gemeten, zo meldt van Doorn. De klant ontvangt een certificaat, waarmee hij aan kan tonen dat men alles doet om een nauwkeurige gang van zaken te bewerkstelligen." Hiermee kunnen onaangekondigde en dus ook vaak ongelegen inspecties vanuit de overheid voorkomen of geminimaliseerd worden.