Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

In het weekend van 18/19 april leverde Toyota Material Handling Nederland maar liefst 82 vorkheftrucks bij TNT in Duiven. Aan de hand van een gedetailleerd draaiboek vond de overgang naar de nieuwe elektrische 48 volts driewieltrucks van het type Traigo 48 in een kort tijdsbestek plaats zodat maandag alle werkzaamheden zonder vertraging hervat konden worden.

Bewuste keus

TNT Duiven rijdt al sinds 1998 met Toyota. Het aantal heftrucks bij de toonaangevende leverancier van wereldwijde express diensten voor de zakelijke markt is in de loop der jaren flink toegenomen. TNT heeft bewust gekozen voor het nieuwste Traigo 48 model dat ergonomischer, compacter en toch ruim is. Corporate Manager Harry Bruns licht toe, "Onze ervaring met het merk Toyota, ook bij de chauffeurs is goed en ook de snelheid en kwaliteit van de dienstverlening zijn voor ons van essentieel belang."

Veiligheid voorop

In verband met de veiligheid en de aard van de werkzaamheden zijn alle trucks op maat aangepast voor TNT. Zo hebben de trucks een snelheidbegrenzing en een dodemanspedaal en functioneert de truck niet als de gordel niet gedragen wordt. Verder zijn de machines voorzien van een hoogtebegrenzer op de mast om schade in vrachtwagens en trailers te voorkomen. Gezien de zware inzet is er gekozen voor een rentalcontract op basis van inzeturen per truck per jaar.

Managementinformatie

Om goed inzicht te verkrijgen in de daadwerkelijke inzet van de trucks, zijn alle Traigo's voorzien van Toyota I_Site. Alleen bevoegde chauffeurs kunnen met hun toegangspas inloggen op de truck. Via het draadloze communicatiesysteem krijgt TNT inzicht wie de bestuurder is en hoe de inzet van de truck is. Met behulp van de ingebouwde schoksensor wil TNT het aantal schadegevallen verminderen. Toyota zorgt met I_Site ook voor periodieke managementrapportages om de inzet te volgen en de werkbelasting zo optimaal mogelijk over de trucks te verdelen.

TNT maakt ook gebruikt van het door IBG geleverde IBOS-systeem binnen het batterijlaadstation. Hiermee weet je exact welke batterij geladen wordt, hoeveel ladingen/ontladingen er zijn en welke unit bij een batterijwissel aan de beurt is om gebruikt te worden. Hierdoor realiseert TNT aanzienlijk meer laad/ontlaadcycli en werden ook alle nieuwe batterijen en HF-laders inclusief IBOS uitbreiding geleverd.

Zijdelings wisselen

Om snel te kunnen wisselen beschikken de Traigo 48 trucks over een handig systeem voor zijdelings wisselen. In het laadstation wordt de batterij snel en veilig gewisseld met behulp van twee aangepaste elektropallettrucks met vacuümgrijper.

Geruisloze overgang

Het distributiecentrum in Duiven is de grootste overslagloods van TNT in Europa. Het merendeel van de overslag van express pakketten, documenten en vracht voor Europa vindt hier plaats. Er staan dus nogal wat belangen op het spel, want als er geen heftrucks rijden betekent dit een directe vertraging in de distributie. Van tevoren was er dan ook een gedetailleerd plan opgesteld met een draaiboek om een soepele overgang binnen dit éne weekend te realiseren waardoor men maandag met opgeladen batterijen en al direct weer aan de slag kon.