Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

De volgens het PIEK-keurmerk gecertificeerde machines zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar en voldoen aan de regels voor geluidsbeperking in woonkernen die per 1 januari 2008 van kracht zijn gegaan.

De nieuwe BT Lifter Silent handpallettruck, de LHM230SI en de LWE200 Silent elektrische pallettruck zijn ontwikkeld om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van de markt en de overheid voor oplossingen om transportgeluiden te reduceren. Stiller materiaal is extra van belang in avond- en nachtdistributie, zeker wanneer er bedrijven bevoorraad moeten worden die in woongebieden gelegen zijn. Per 1 januari 2008 geldt een verplichting om laad- en losactiviteiten in woonkernen uit te voeren met materiaal waarbij het geluidsniveau binnen de grens van 65 decibel (dBA) blijft.

Binnen de huidige snel bewegende 24-uurseconomie, is constante belevering van goederen een vereiste. Klanten verwachten volle schappen in de winkels en dagelijks verse producten in de supermarkt. Om aan deze verwachtingen te voldoen worden steeds meer bedrijven bevoorraad buiten de reguliere openingstijden om. De voordelen zijn duidelijk, geen verkeersproblemen, kortere reistijden en geen verstoring van de winkelactiviteiten.

De nieuwe BT Silent pallettrucks zijn special ontworpen voor het handelen van goederen in ‘geluidsgevoelige’ omgevingen. De LHM230SI produceert niet meer dan 60 decibel (dBA) en kan lasten tot 2300kg aan. De LWE200 Silent heeft een gemeten geluidsniveau van 63 dBA en verplaatst lasten tot 2000kg. Deze geluidsniveaus staan gelijk aan het volume van 2 pratende mensen op een normale toon.

Momenteel is er een subsidieregeling voor PIEK-materieel van kracht tot eind april 2008. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen kunnen hiermee een subsidiebedrag van € 250,- voor een LHM230SI en € 1750,- voor een LWE200 Silent verkrijgen.

In lijn met de toewijding van Toyota Material Handling Europe om milieubewuste producten te ontwikkelen, werden de trucks in Nederland in samenwerking met het PIEK-programma ontwikkeld. Als een initiatief van verschillende Nederlandse overheidsinstanties, werkt het PIEK-programma in Nederland en in het buitenland om oplossingen te vinden die de hoeveelheid van transportgeluiden verminderen.

Robert Goevaers, PIEK-projectleider, van het Nederlands Ministerie van Economische Zaken: "De stille trucks van BT zijn een grote stap voorwaarts wanneer u dit met de traditionele pallettrucks vergelijkt. De ontwikkeling van de stille pallettruck is misschien één van de grootste prestaties in het PIEK-programma in termen van geluidsreductie. Het toont aan dat het mogelijk is om een uitstekend product te bieden en tegelijkertijd nog steeds in zeer productieve, rendabele oplossingen te voorzien".

Via het PIEK-programma hebben de stille pallettrucks het certificaat ontvangen dat zij voldoen aan de eisen van het "Besluit Detailhandel en Ambachtsbedrijven Milieubeheer" waarin de toegestane piekniveaus in bewoonde omgevingen zijn vastgesteld. Deze zijn tot 65 dBA van 19:00 - 23:00 uur en tot 60 dBA van 23:00 - 07:00 uur.

De LHM230SI stille handpallettrucks zijn 30 procent stiller dan normale palletwagens, maar zijn even robuust en betrouwbaar als de BT pallettrucks, die al meer dan 60 jaar de industriestandaard voor pallettrucks vormen, met wereldwijd meer dan 2,7 miljoen eenheden verkocht.

Verschillende aanpassingen zijn aan de standaard modellen aangebracht om de gewenste geluidreductie te bereiken. Rubber stuurwielen en Powerthane bogie wielen zorgen voor een stillere verplaatsing van de truck, terwijl speciaal geluiddempend en schokabsorberend materiaal op het chassis het geluid van trillingen vermindert.

Deze aanpassingen helpen de hoeveelheid van geluid te verminderen dat gegenereerd wordt wanneer de pallettrucks over ongelijke oppervlakken worden verplaatst, zoals de laadklep van vrachtauto’s en straatklinkers, en wanneer de vorken in aanraking komen met de vloer, pallet of vracht.

“De ontwikkeling van de stille pallettruck is een samenwerking tussen de mensen van het PIEK-programma en de BT ontwikkelafdelingen van Toyota Material Handling Nederland. Door deze samenwerking zijn producten gemaakt die voldoen aan de hedendaagse eisen, waarbij de kwaliteit en betrouwbaarheid van BT producten gewaarborgd is”, aldus Hans van Deelen, productmanager BT, Toyota Material Handling Nederland.

Meer informatie over het PIEK-prgogramma is te vinden op www.piek.org.