Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

Certis Benelux is de lokale partner van gerenommeerde machinefabrikanten zoals OMS, ORGAPACK, BORN BINDER, en ontwikkelt tevens enkele machinetypes onder eigen merknaam zoals SIRIOÒ en TENDOÒ. Begin dit jaar realiseerde Certis een volledig nieuwe eindverpakkingslijn bij Rulewave, een internationale verscheper en forwarder met een eigen wereldwijde vertakking voor het verschepen van voornamelijk chemische en petrochemische producten.

Rulewave
Naast het organiseren van verzendingen over de gehele wereld, worden bij Rulewave palletgoederen ook volgens de wensen van de klant in haar vestiging te Ridderkerk opgeslagen en verpakt. Het is voornamelijk deze verpakkingsactiviteit, waarbij vaten en zakgoed op pallets zeewaardig worden verpakt volgens voorschrift van de klant, die een forse uitbreiding heeft genomen. Duizenden pallets met vaten dienen zowel horizontaal als zelfs tot viermaal toe verticaal te worden omsnoerd waarna zij van een waterdichte hoes worden voorzien. Het manueel omsnoeren en het aanbrengen en krimpen van de hoes door een open vlam is zéér arbeidsintensief, ergonomisch belastend en zeker ook niet zonder gevaar. Een automatisering was aan de orde!

Automatisering
De eisen gesteld aan deze automatisering waren echter niet min door de grote diversiteit aan producten, pallettypes en verpakkingsvormen. Tevens diende de installatie snel, compact, gebruiksvriendelijk en op de koop toe betaalbaar te zijn. Na een doorgedreven zoektocht werd Certis Benelux gekozen als partner om haar specifieke specialisatie en referenties in het automatiseren van eindverpakkingslijnen met omsnoerings-, wikkel- en hoesmachines.
De verschillende vereisten in dit project werden door het projectteam van Certis Benelux systematisch aangepakt.

Flexibiliteit en productiviteit
Voor het verwerken van een grote variëteit aan verpakkingsvormen - en dit aan een hoge snelheid - werd geopteerd om verschillende machines in te zetten. Vooreerst staat er een horizontale omsnoeringsmachine in lijn met 2 verticale omsnoeringsmachines. Deze laatste zijn uitgerust met een doorvoerlans die de band doorheen de pallet voert. Deze verticale omsnoeringsmachines zijn zo opgesteld dat de eerste machine twee zijdelingse omsnoeringen over de lengte kan aanbrengen en de tweede machine de twee zijdelingse over de breedte. De doorvoerlansen van de omsnoeringsmachines zijn voorzien van messen om eventueel door de reeds bestaande, voorheen aangebrachte, folie te prikken.

Een zeewaardige verpakking vereist een 100% waterdichte verpakking.

Er werd in overleg gekozen voor het automatisch aanbrengen van rekhoezen i.p.v. krimphoezen. Het aanbrengen van rekhoezen heeft zijn voordelen! Ondermeer een forse besparing op de kosten voor een hoes, hogere snelheid van de installatie en het weren van brandgevaar door het ontbreken van een vlam. Tevens gaat de kwaliteit van de verpakking erop vooruit door de bundelende kracht van de folie en de mogelijkheid de folie egaler aan te brengen, d.i. zonder gaten en vouwen.

In het bijzonder de unieke stretchhoesmachine van OMS sprak Rulewave aan.

Bij deze machine wordt de las van de hoes naar binnen toe gekeerd zodanig dat men een netjes afgewerkt bovenvlak van de pallet verkrijgt zonder een naar boven toe uitstekende lasnaad. In het bijzonder bij het stapelen van pallets met zakgoed is het belangrijk dat de las van de hoezen niet wordt beschadigd om te voldoen aan de waterdichtheid.

Door haar unieke opbouw is de OMS-machine tevens snel, uitzonderlijk compact en kan een nieuwe folierol worden aangebracht vanaf het vloerniveau. Men dient hier geen torenhoge constructie te beklimmen om folie aan te brengen. Deze compactheid is ook zeer welkom om het ruimtebeslag van de installatie te minimaliseren.

De OMS-IS43-machine is tevens standaard voorzien van een automatische formaatafstelling en aangedreven afrolwielen. Dit laat u toe verscheidene folie- vormen aan te brengen. Deze machine kan worden voorzien van 3 separate foliebobijnen voor folie tot 200 µ om een grote diversiteit aan palletafmetingen te kunnen verpakken.

Gebruiksvriendelijkheid
Om de vereiste flexibiliteit te laten rijmen met gebruiksvriendelijkheid heeft Certis Benelux ook hier een sturing ingezet met vrije gegevens communicatie en weergave. Specifiek aan deze sturing is dat die zich vertaalt naar de bediener toe in de hoogste eenvoud van een verkeerslicht. De gebruiker kiest, volgens de reeks aan pallets die hij wenst te verwerken, een voordien geprogrammeerde verpakkingsvorm en automatisch stellen de lijn en de machines zich in naar deze verpakkingswensen. Na amper een seconde springt het "verkeerslicht" op groen en de pallets kunnen op de opzetpositie van de lijn worden geplaatst. Natuurlijk zijn alle verpakkings- en machineparameters vrij in te stellen op een overzichtelijk aanraakscherm.

Betaalbaarheid
Deze investering betaalt zich terug op verschillende vlakken, o.a. door de hoge verwerkingssnelheid (tot 65 pallets/uur 5 x omsnoerd en verpakt in een waterdichte rekhoes) en de daardoor gereduceerde doorlooptijd van de producten in het magazijn. Deze verpakkingslijn levert sterk gereduceerde arbeidskosten doordat de volledige verpakking nu kan worden gerealiseerd door één enkele bediener en ook omdat ergonomisch verlet wordt vermeden. Zeker niet te versmaden is de forse besparing op de hoezen omdat de hoezen worden gerekt en steeds voor elke verpakking op maat zijn.