Deze site maakt gebruik van cookies, eigen en van derden, om de website en de diensten te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Voor meer informatie, bekijk ons Cookiebeleid

De fase waarin de staalconstructie wordt opgebouwd:de demontage van de tijdelijke draagtorens.

De Zwitserse architecten Herzog & Meuron maakten bij de presentatie van hun stadionontwerp aan de Chinese jury gebruik van de analogie van een vogelnestje. Omdat iedereen zeer gecharmeerd was van het vogelnestje, werden deze twee architecten de winnaars. Misschien speelde ook de culinaire associatie een belangrijke rol. Vogelnestjes zijn erg duur in China en staan bekend als uiterst gezond. Ze worden alleen bij zeer speciale gelegenheden gegeten.

Tijdens de bouw werd de kruiselings gevlochten stalen dakconstructie van het vogelnestje ondersteund door 78 tijdelijke stalen draagtorens. De reusachtige 'takken' werden voor extra stabiliteit aan de draagtorens gelast. Na voltooiing van de bouw van het vogelnestje, moesten de 'takken' van de draagtorens worden gekapt, en wel voordat de demontage van de torens kon beginnen.

In de meeste westerse landen zouden kranen moeten worden gehuurd voor het hefkarwei terwijl lassers de lassen van de 78 draagtorens zouden verwijderen. In China is het voor enkele dagen huren van 800-tons kranen echter zo kostbaar, dat naar een slimmere en goedkopere oplossing moest worden gezocht. Belangrijke randvoorwaarden voor de totale verwijderingsoperatie waren veiligheid, controle, stabiliteit en kosten. Enerpac, dat bekend is om zijn vele complexe hydraulische toepassingen overal ter wereld, werd om raad gevraagd. In China heeft Enerpac naam gemaakt met hydraulische oplossingen voor schuifdaken (stadion NanTong) en het verplaatsen van gebouwen (Sjanghai concert hall).

In wezen komt het ontkoppelen en demonteren van de tijdelijke draagtorens op het volgende neer. Eerst wordt de constructie met volledig synchrone besturing van de steunen geheven waarna de lassen worden verwijderd. Daarna wordt de constructie trapsgewijs synchroon neergelaten zodat de 50 mm dikke stelplaten die tijdens de bouw werden gebruikt, kunnen worden verwijderd. Computergestuurde hydraulische systemen zijn ideaal voor dergelijke klussen. Enerpac kreeg de opdracht om het dak trapsgewijs te heffen en neer te laten.

De totale configuratie, inclusief de centrale computer, de computerbesturing per satelliet, 156 dubbelwerkende hydraulische hogedrukcilinders en de 55 elektronisch gestuurde hydraulische krachteenheden werden door ENERPAC gespecificeerd en volledig op maat ontworpen. Voor extra veiligheid, controle en nauwkeurigheid zijn multifunctionele ventielen, belastingssensoren, slagsensoren, schokdetectie en een digitaal feedbacksysteem geïntegreerd.

Het ontwerp van het vogelnestje is gebaseerd op drie constructiecirkels: een buitencirkel, een centrale cirkel en een binnencirkel. Iedere cirkel heeft een specifiek aantal ondersteunende draagtorens. Dit loopt uiteen van 24 voor de buitenste en de centrale cirkel tot 30 voor de binnenste cirkel. Uit het oogpunt van belasting, besturing en nauwkeurigheid zijn de 78 steunpunten inclusief de bijbehorende hydraulische systemen verdeeld over 10 gebieden, ieder met een eigen satellietbesturing. Voor het feitelijke heffen en neerlaten is iedere draagtoren uitgerust met twee dubbelwerkende cilinders van 150 ton. Alle belastings- en slaggegevens zijn voorgeprogrammeerd op de centrale computer voor een volledig gecontroleerd hef- en neerlatingsproces. Tijdens het trapsgewijs neerlaten wordt het vogelnest tijdelijk ondersteund door hydraulische cilinders en de stelplaten op de tijdelijke steunkolommen.

Nadat de constructie van 45 ton staal afgelopen november met succes van zijn tijdelijke draagtorens was losgemaakt, stond het vogelnestje voor het eerst "op eigen benen".